Naboso - Bosky - Prostě bez bot

NABOSO – BOSKY – PROSTĚ BEZ BOT
Během posledních pár měsíců jsem vyhodila patery boty. Rozpadly se, rozlepily, zošklivily.
Obešla jsem pár obchodů s obuví, ale nic mi nepasovalo, nehodilo, nic se mi nelíbilo. Povzdechla jsem si: „Já snad budu chodit bosky?“  Bosky? To je nápad! Všichni víte, že chůze bez bot je zdravá. Ale ruku na srdce: Kdy jste se naposledy prošli bosky v přírodě?

Takže: Zujte boty a projděte se v trávě, po písku, štěrku, vychutnejte si dotyk vaší kůže s přírodním podkladem.  Namítáte: Ale chodit bosky po asfaltu, betonu a nepořádku určitě nohám neprospívá. To je pravda. Chce to přírodní podklad: tráva, písek, kamínky, lesní cestu, brodit se potokem. Podívejte se, jaké možnosti máte.

SPORT
Hodně sportů se dá dělat bez bot. Třeba pétanque, házet talířem, jóga, plážový volejbal, gymnastika, tancování, turistika či běh, o plavání a vodních sportech ani nemluvě.

BOSÉ CHODNÍKY NEJEN V BOSONOHÁCH
Další možností jsou bosé stezky. Jsou to speciálně postavené chodníky, tvořené různými přírodními povrchy.  Projdete se po písku, kamenech, šiškách, štěpce, kládách.

Stezku pro bosé nohy mají v Bosonohách. Zajděte, v bezpečném terénu zjistíte, jak příjemné je promasírovat si bosé nohy.

Na fotkách uvidíte bosý chodník, který u moře pro ostatní účastníky postavily naše děti. Využily podkladu, který byl k dispozici: kámen, tráva, mřížka. Doplnily o přírodniny z okolí jako: klacíky, šišky, oblázky. Nakonec namalovaly cedulky pro start a šipky, kudy cesta vede. Takový chodník si můžete udělat na chatě, či zahradě vlastně bez dalších nákladů. Stačí jen trocha tvořivosti.

BOSÉ BOTY
Nechcete chodit bez bot? Nebo máte čistý přírodní podklad daleko? Je tu řešení. Pořiďte si tak zvané „bosé boty“, anglicky název „barefoot“. Pak budete jako Chytrá horákyně, ani bosí ani obutí. V těchto speciálních botách můžete do civilizace bez obav, že se zraníte, ušpiníte nebo něco nechtěného chytíte.

RADA NA CESTY
O prázdninách se hodně cestuje na delší vzdálenosti a nohy po dlouhé jízdě dopravním prostředkem hodně trpí. Můžete-li, udělejte si přestávku, zahoďte boty a proběhněte se. To samé učiňte pro své plosky po skončení cesty. Zrelaxují se nohy, poděkuje vám celé tělo a uleví se i duši.

Příjemné kroky na boso        Blanka Urbánková

 

 

Děkujeme institucím, které pomáhají při realizaci našich akcí.

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA
JIHOMORAVSKÝ KRAJ, RODINNÁ POLITIKA
MČ BRNO KOMÍN
BRNO  ZDRAVÉ MĚSTO
NADACE ZDRAVÍ PRO MORAVU


    

                                                                                                                                                                  

                                         

                                           

   

                                                                  

Verze aktualizována 31. 1. 2023. Text byl zkontrolován. Byly provedeny úpravy a doplňky. 

  Spolek zapsaný: oddíl L 17771